Odp: Świąteczny wątek
Tak zawsze można poratować się własnoręcznymi ozdobami...
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Tak zawsze można poratować się własnoręcznymi ozdobami...
ja miałam 2 i 3 lata temu granatowo srebrną
A ja spróbuję na brązowo złoto..
widziałam taką na jakiejś okładce, była bezbłędna, jak świąteczna czekolada ![]()
ja mam ochotę ubrać choinkę na fioletowo ![]()
A może mi któraś polecić wypróbowany przepis na pierniczki świąteczne.
A może mi któraś polecić wypróbowany przepis na pierniczki świąteczne.
zamieściłam w przepisach - wypróbowany, od lat ten sam - zaraz tu skopiuję jeśli chesz
PIERNICZKI (moje już upieczone czekają na święta)
* 1 kg mąki pszennej
* ½ kg cukru
* 200 g margaryny
* ½ kg miodu płynnego
* 3 jaja
* ½ opakowania proszku do pieczenia
* 1 łyżeczka sody
* przyprawy wg uznania (gałka muszkatołowa, goździki, imbir, pieprz czarny, cynamon) lub firmowe opakowanie gotowej mieszanki
Jaja ubijamy z cukrem (można na parze – cukier się wtedy szybciej rozpuści), do upłynnionego na ogniu miodu dodajemy margarynę i przyprawy – mieszamy dokładnie i studzimy. Do dużego naczynia przesiewamy mąkę i proszek, dodajemy ubite jaja, ostudzony miód i rozpuszczoną w łyżce wody sodę. Ciasto dokładnie zagniatamy i wyrabiamy by było gładkie.
Tak przyrządzone ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin (do kilku miesięcy – w zależności od czasu, jakim dysponujemy). Po tym czasie ciasto dzielimy na mniejsze kawałki, wałkujemy i wycinamy foremkami o dowolnych (najlepiej świątecznych) kształtach.
Pieczemy około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180º C.
Och justyna jesteś niezastąpiona.
Prosiłam przyjaciółkę o ten przepis, ale ona ma urwanie głowy i jak znajdzie czas będzie już za późno...
Dziękuję bardzo!!!
choinke ozdabiam czerwonymi kokardkami w kratke i złotymi bombkami wyglada cudownie jednakowe ozdoby teraz są modne
Och justyna jesteś niezastąpiona.
Prosiłam przyjaciółkę o ten przepis, ale ona ma urwanie głowy i jak znajdzie czas będzie już za późno...
Dziękuję bardzo!!!
smacznego :-)
dodaj dużo przypraw korzennych i pieprzu, pierniczki muszą być ostre i słodkie (jak kobieta) ![]()
Wiem, wiem.
Ale moja mama kiedyś przesadziła, przez przypadek. Pomyliła ostrą paprykę z cynamonem.. ![]()
wczoraj wchodze do sklepu a tam lecą kolędy..
wyszłam...
Mnie też rażą kolędy np. w reklamach...
PIERNICZKI (moje już upieczone czekają na święta)
* 1 kg mąki pszennej
* ½ kg cukru
* 200 g margaryny
* ½ kg miodu płynnego
* 3 jaja
* ½ opakowania proszku do pieczenia
* 1 łyżeczka sody
* przyprawy wg uznania (gałka muszkatołowa, goździki, imbir, pieprz czarny, cynamon) lub firmowe opakowanie gotowej mieszankiJaja ubijamy z cukrem (można na parze – cukier się wtedy szybciej rozpuści), do upłynnionego na ogniu miodu dodajemy margarynę i przyprawy – mieszamy dokładnie i studzimy. Do dużego naczynia przesiewamy mąkę i proszek, dodajemy ubite jaja, ostudzony miód i rozpuszczoną w łyżce wody sodę. Ciasto dokładnie zagniatamy i wyrabiamy by było gładkie.
Tak przyrządzone ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin (do kilku miesięcy – w zależności od czasu, jakim dysponujemy). Po tym czasie ciasto dzielimy na mniejsze kawałki, wałkujemy i wycinamy foremkami o dowolnych (najlepiej świątecznych) kształtach.
Pieczemy około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180º C.
w tym roku wypróbuję ten przepis ![]()
Dla mnie swieta maja jakas nowa magie od czasu gdy zostalam mama. Osobiscie za swietami nie przepadam-komercja, kasa, prezenty to teraz najwazniejsze ...
ja świętuję tylko dla syna...
Angel, tylko to jest "rodzinna" porcja ![]()
mnie wyszło tego bardzo dużo i chcę porozdawać znajomym w prezencie ![]()
ale są smaczne!
ja co roku robe orzeszki naświeta - mniami :0 a jak szybko znikają, fiu fiu ![]()
Jakie orzeszki?
takie oremki sa orzeszki troche ciasta - sie piecze.
potem wkłada orzech laskowy w środek i masło czekoladowe i skleja tym.
Fajowe, nic dziwnego, że znikają błyskawicznie...
Wiem, wiem.
Ale moja mama kiedyś przesadziła, przez przypadek. Pomyliła ostrą paprykę z cynamonem..
moja mama kiedyś jak piekli prosiaczka wieczorem i ciemno już się zrobiła to zamiast papryką mielona natarła go kawą... ![]()
To był po arabsku... ![]()
bodeta napisał/a:Wiem, wiem.
Ale moja mama kiedyś przesadziła, przez przypadek. Pomyliła ostrą paprykę z cynamonem..moja mama kiedyś jak piekli prosiaczka wieczorem i ciemno już się zrobiła to zamiast papryką mielona natarła go kawą...
haha to moja mama robiąc tort i rosół jednocześnie do rosołu przesiała kakao ![]()
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź